Energie in Friesland

Meerdere energieleveranciers op één aansluiting mogelijk

Vanaf 2018 kunnen consumenten en bedrijven op één aansluiting energiecontracten afsluiten met meerdere energieleveranciers. Dit kan gunstig uitpakken voor je energierekening. Je kunt straks namelijk energie voor de laadpaal van je elektrische auto afnemen bij de ene leverancier en de stroom voor je huis bij de andere leverancier. Op deze manier kun je flink besparen en wisselen tussen verschillende energieleveranciers.

Extra elektriciteitsmeter nodig

Wanneer je bij meerdere energieleveranciers een contract wilt afsluiten, dan zal je wel op eigen kosten een extra meter moeten laten installeren. Doe je dit niet, dan zal het niet mogelijk zijn. Het is noodzakelijk dat dit wel gebeurt, omdat de stroom van beide energieleveranciers niet tegelijkertijd naar hetzelfde stopcontact mag gaan. Er kan anders geen onderscheid meer gemaakt worden tussen de stroom van de verschillende energieleveranciers.

Vermindering energiebelasting geldt maar voor 1 meter

Twee energieleveranciers op één aansluiting levert geen belastingvoordeel op. Consumenten hebben maar één keer recht op vermindering energiebelasting. De overheid blijft hiervoor dan ook één meter hanteren. Over de tweede meter zal je dus de volle pond moeten betalen. Het is ook niet mogelijk om voor gas twee energieleveranciers aan te sluiten.

Keuze tussen verschillende energieleveranciers

Door deze verandering op de energiemarkt, heb je keuze uit meer dan 20 energieleveranciers. Je mag er hier dus twee uit kiezen. Je keuze moet dan natuurlijk wel gebaseerd zijn op de juiste tarieven en prijzen voor gas en stroom. Daarom kun je het beste de energieleveranciers met elkaar vergelijken. Je krijgt dan een overzicht van alle tarieven en kosten bij de verschillende leveranciers zodat je de voordeligste kunt uitkiezen.

Heb je een keuze gemaakt en wil je overstappen? Dan kan dit met vijf minuten geregeld zijn. Kies de energieleverancier die het beste past bij jouw situatie en wensen. Vul je overige gegevens in en verstuur de aanvraag. Je gegevens worden dan doorgestuurd naar de nieuwe energieleverancier. Ondertussen heb je niet veertiendagen wettelijke bedenktijd. Je oude energieleverancier wordt voor je opgezegd en de eindnota zal worden opgemaakt. Het enige wat je nog hoeft te doen is de meterstanden doorgeven en je overstap is geregeld.